joi, 21 octombrie 2010

Mahatma Gandhi



Am citit cu mulţi ani în urmă despre acest Om cu literă mare şi m-a impresionat simplitatea şi înţeleciunea acestei personalităţi. Poporul indian la numit pe drept Părintelei Independenţei Indiene.
În ţara sa este considerat şi acum un sfânt, după 60 de ani de la moartea sa. Acest lucru s-a datorat în primul rând atitudinii severe a lui Gandhi cu privire la sexualitate. În 1885 a scris despre dezgustul pe care l-a simţit după ce a avut o relaţie fizică cu soţia sa Kasturba, la vârsta de 15 ani, în timp ce tatăl său era pe moarte.
Mai târziu, după ce a avut patru copii cu soţia sa, Gandhi a interzis cuplurilor căsătorite care frecventau ashram-ul său (loc de retragere colectivă unde discipolii se aduna în jurul propovăduitorului, n.r.) să aibă relaţii sexuale în timpul vizitei, explicându-le că ar trebui să facă o baie rece dacă simt nevoia de a se abandona plăcerilor sexuale.
Unul dintre elementele suprinzatoare pe care le descoperi despre Gandhi este numarul de ocazii în care a scris despre sex. În literatura  observăm că a avut o sexualitate perfect normală în prima parte a vieţii. Dar ceea ce m-a interesat a fost că la un moment dat, în 1900, a decis că ar fi o idee bună să fie abstinent. Şase ani mai târziu a făcut un jurământ şi a pus în practică acest lucru”

 Personal, n-am să fac referire la tot ce se orbeşte acum despre tot felul de preferinţe pământeşti a le lui Gandhi, ci doar am să mă limitez la nişte citate celebre care îţi încordează un pic cerebelul, şi e de bine, că altfel s-ar usca cu atâta prostie din jur...
Vă las să cugetaţi... Şi eu pe lângă voi bineînţeles... 

"Îmi place Hristosul vostru. Nu-mi plac creştinii voştri. Creştinii voştri sunt atât de diferiţi de Hristosul vostru."
"Omul strică lucrurile mult mai mult cu cuvintele decât cu tăcerea."
"Fericirea te face dulce, încercările te fac puternic, regretele te fac uman, eşecurile te fac umil, succesul te face să străluceşti, Dumnezeu te face sa continui."
"Tot ceea ce mâncăm peste strictul necesar, furăm din stomacul săracilor."
"Răbdarea înseamnă suferinţă de sine".
"Pământul oferă suficient pentru a acoperi nevoile omului, dar nu lăcomia lui."
"Ochi pentru ochi.....şi lumea va fi oarbă"   
"Rugăciunea este cheia dimineţii şi zăvorul serii."
"Violenţa este arma celor slabi"



.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu